Vákuumszivattyúk
Igen sok vegyipari művelethez használnak vákuumot. A
desztillálás, bepárlás, kristályosítás, szárítás, szűrés sok műveleténél
nélkülözhetetlen. Ha a levegőnek vagy valamely gáznak nem a szállítása a cél,
hanem az, hogy egy térben légritkítást hozzunk létre, akkor vákuumszivattyúkat
alkalmazunk. Alapvetően ezek a berendezések működési elvükben és szerkezetileg nem
különböznek lényegesen a többi gázszállító berendezéstől, csak a rendeltetési
céljuk más.
A vákuumszivattyúk
( vagy légszivattyúk) valamely készüléktérben
a légnyomás csökkentésére, légritkításra szolgálnak, zárt edényből szívják
ki a gázt, és ott nyomáscsökkenést okoznak (evakuálás), a beszívott gázt pedig a
légkörinél valamivel nagyobb nyomásúra komprimálják, és úgy fújják ki a
légkörbe. |
|