Cím

Vákuumszivattyúk
Igen sok vegyipari művelethez használnak vákuumot. A desztillálás, bepárlás, kristályosítás, szárítás, szűrés sok műveleténél nélkülözhetetlen. Ha a levegőnek vagy valamely gáznak nem a szállítása a cél, hanem az, hogy egy térben légritkítást hozzunk létre, akkor vákuumszivattyúkat alkalmazunk. Alapvetően ezek a berendezések működési elvükben és szerkezetileg nem különböznek lényegesen a többi gázszállító berendezéstől, csak a rendeltetési céljuk más.

A vákuumszivattyúk ( vagy légszivattyúk) valamely készüléktérben a légnyomás csökkentésére, légritkításra szolgálnak, zárt edényből szívják ki a gázt, és ott nyomáscsökkenést okoznak (evakuálás), a beszívott gázt pedig a légkörinél valamivel nagyobb nyomásúra komprimálják, és úgy fújják ki a légkörbe.


A vegyipari vákuumberendezések zöme 101 300 Pa és 1 Pa abszolút nyomás közötti tartományban működik. Ez a"durvavákuum" fokozatnak felel meg.
Az említett tartományban dolgozó gépek közül a leggyakoribb típusokat ismertetjük a következőkben.
Működési elv

Típus (szerkezet)

Térfogatkiszorítás elve

Lengődugattyús vákuumszivattyú

Membrán vákuumszivattyú

Vízgyűrüs vákuumszivattyú

Csúszólapátos vákuumszivattyú

Rotációs vákuumszivattyú

Áramlástani elv

  Turbó vákuumszivattyú

Injektor elv

  Víz- és gőzsugár vákuumszivattyú

A vákuum értékét Pa-ban adják meg. Gyakran találkozunk a mbar (millibar) egységben kifejezett vákuummal is, 1 mbar = 100 Pa = l hPaA lap elejéreline1

A nyitó lapra Az előző lapra Tartalomra Üzemeltetésre Keresés
Nyitólap
Előző
Tartalom
Követő
Keresés